Tenteistä: Moodle ja Sähköinen tenttipalvelu

Siirryn ohjelmointikursseissa mahdollisimman nopeasti sähköisiin Moodle-tentteihin, joskin valvonta on näissä vähän kysymysmerkki.

Pitäisin mielelläni avoin materiaali -tenttejä. Ne ovat usein oppimisen kannalta sinänsä toimivin ratkaisu. Ohjelmoinnin perusteissa opiskelijoille ei kuitenkaan ehdi syntyä kovin syvällistä ymmärrystä aiheesta. Mahdollisuus googlata vastauksia käytännössä tekisi tentin arvioinnillisen tavoitteen tyhjäksi. Vaikka en testaakaan faktojen pänttäämistä vaan ymmärrystä, käytännössä se ymmärrys on hakukoneen avulla turhan helppo feikata.

Päivitys 19.2.: Maarit Hynninen-Ojala, joka toimii Metropolian Moodlen pääkäyttäjänä, otti yhteyttä ja kertoi että SafeBrowser (ilmeisesti SEB) on tarjolla käyttöön Metropoliassa! Jes! Eli toivottavasti heippa, paperitentit. Kannattaa näköjään huudella ongelmiaan internetissä :D.

Sähköisen tenttipalvelun eli tenttiksen (Tampereen yliopiston esittely, CSC:n sivusto, valokuva TY:n lukion blogissa) käyttöönotto Metropoliassa ratkaisisi tämän ongelman.* Helsingin yliopistolla näyttää nyt olevan varteenotettavan oloinen seuraaja, Exam (projektisivusto) koska tenttis oli jo vanhenemassa. Muut toimijat näyttävät pitkälti Metropoliaa lukuunottamatta olevan mukana. Mikäköhän lie syynä?

Sähköisen tenttipalvelun tenttivarauksen teko
Sähköisen tenttipalvelun tenttivarauksen teko

Jos aikaa/resursseja löytyisi, auttaisin mielelläni myös Moodlen yleisemmässä käyttöönotossa Metropolian sisällä.

* Olin 2006-2008 mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Sähköisen tenttipalvelun opettaja- ja opiskelija-käyttäjäkokemuksen ensimmäistä versiota, joten tunnen sen periaatteet hyvin.

Luettuani (ilmeisesti jo toteutetun) Exam-projektin dokumentaatiota, löysin huomautukset käytettävyysongelmista tentintekotyökalussa, jotka jo tenttis-projektin alkuaikoina huomattiin. Moodlessa sen jälkeen – erityisesti 2013-2014 versiossa 2.8 – julkaistua jatkokehitystä ei ole ilmeisesti lainkaan huomioitu, vaan on siirrytty tekemään kokonaan uusi järjestelmä. Tuossa Moodlen versiossa nuo ongelmat on viimeistään pitkälti korjattu, käytännössä niille oli jo tehty paljon versioon 2.0. Olisi mielenkiintoista kuulla tämän taustat.

Jätä kommentti