Oppiminen ja poliittiset tappel… keskustelut

Ehkä tärkein oivallus mitä opekoulussa on iskostunut päähän, on se että koko ihmisyys on oppimista. Jos sen annetaan tapahtua.
 
Tää tuntuu tärkeeltä tajuta erityisesti poliittisessa keskustelussa tällä hetkellä. Näkökulmat on erilaisia, eikä meillä kenelläkään ole kai salaista supervoimaa, jolla pääsee käsiksi siihen, mitkä toisen syvimmät motiivit on.

Noin tuhat tsiljoonaa kertaa tehokkaampi tapa suhtautua toisen *tumaisimpaankin tapaan puhua: olettaa, että en mä hei oikeasti tiedä, missä kohtaa oppimistaan toi toinen ihminen on.

Jotta me voidaan mennä yhdessä yhteiskuntana eteenpäin, hyödyllisintä mitä voin keskustelussa tehdä, on omalta osaltani tarjota toiselle kaksi asiaa: Vapautta, ja turvaa. Pohjimmiltaan kaikki onnistunut oppiminen riippuu siitä, onko näitä tarjolla.
 
Kummankin tarjoaminen poliittisessa keskustelussa on usein ihan helvetin vaikeaa, kun on tyypillisesti omatkin tunteet pinnassa.
 
Miten tarjota vapautta keskustelussa toiselle on mulle sama kysymys kuin: Miten ilmaista itseään niin, että en edes vaivihkaa tule sanoneeksi toiselle, että lopulta mä olen kuitenkin tästä oikeassa? Vaikka kuinka ajattelen olevani? Jos voin toiselle tämän vapauden ajatella itse tarjota, annan käytännössä toiselle tilaa tutkia omaa ajatteluaan (vaikka facebookiin kirjoittamalla). Ilman pelkoa, että hänelle tullaan heti sanomaan: Ei! Väärin! Ajattele näin!
 
Miten tarjota turvaa keskustelussa toiselle? Osoittamalla hyväksyntää sitä kohtaan, että tällä hetkellä hän miettii/tutkii asiaa juuri niin kuin tekee. Tämäkin on vaikeaa, koska mielipide-erot. Jälleen tekisi mieli sanoa että väärin ajateltu!
 
Kuitenkin on mahdollista aina kysyä: Ketä kohtaan tämä ihminen on empaattinen?
 
Poliittisissa keskusteluissa tuntuu olevan justnyt vahvasti kyse siitä, kuka ansaitsee eniten ymmärrystä, kenen oikeuksiin kuuluu kiinnittää huomiota. Kaikilla on omat suosikit. Olisiko mahdollista, että osoittaisit toiselle hyväksyntää siitä, että hänellä ainakin on empatiaa jotakuta kohtaan?
 
Että selvä, sä et ehkä koe empatiaa niitä kohtaan joita kohtaan mä koen, mutta tosi arvokasta että puolustat ainakin tuota ryhmää, jota puolustat?
 
Kasvu on jatkuvaa, jos sen vaan antaa tapahtua.

 

Alunperin julkaistu facebookissa. Kuva: Wikimedia commons.

Jätä kommentti