Inquiry: Hyväksyvä avoin itsereflektio

Mitä on avoin itsekeskustelu? Miten se voi auttaa minua saamaan yhteyden itseeni ja toisiin autenttisemmalla tavalla?

Johdanto: Haaste

Uskon, että jaat jotain tästä kokemuksesta.

Sinäkin saatat kokea itsesi joskua päänä, joihin nyt sattuu olemaan liitettynä keho. Ja kännykkä.

Lisäksi päässä pyörii lukemattomia identiteettejä joihin samaistua: Työntekijä tai yrittäjä, rooli perheessä. Ehkä jotain liittyen näkemyksiin maailmasta tai itsensä kehittämisestä. Ja niin edelleen.

Olet luultavasti kuullut joogasta tai meditoinnista, tai harrastanutkin niitä. Niiden tavoite on auttaa sinua integroimaan, “tuomaan kotiin” kokemuksesi yhtenäiseksi. Kaikki, mitä kokemuksesi sisältää, hetki hetkeltä.

Kun sitä alkaa katsella tarkemmin, on hätkähdyttävää huomata kuinka rooliemme ajamia olemme. Kuinka paljon mekaanisia toimintamalleja jokapäiväisessä elämässä meillä onkaan määrittämässä, miten toimia. Kaikilla meistä on valikoima erilaisia rooleja joita otamme kyytiin erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Sinustakin saattaa toisinaan tuntua että et edes tiedä mikä näistä rooleista on oikeastaan sinä, vai onko mikään niistä? Kaikki tämä roolien välillä vaihtelu voi olla uuvuttavaa, ellei sinulla ole käytössä toimivaa keinoa pitää niistä välillä taukoa. Miltä sinusta oikeasti tuntuu?

On aito inhimillinen tarve löytää välillä syvempi yhteys itseensä. Päästää irti rooleista ja tulla kosketuksiin jonkin neutraalimman kanssa itsessämme.

Hyväksyvä tietoinen läsnäolo yhteydessä toiseen ihmiseen

No, hyväksyvä tietoinen läsnäolo, jota kutsutaan joskus meditoinniksikin, voi auttaa. Välillä voi myös tuntua isolta haasteelta tehdä… mitä? Ei mitään? 😉

Hyväksyvä läsnäolo muuttuu kiinnostavaksi siinä vaiheessa, kun voit rentoutua toisen ihmisen paikalla ollessa, ollen samalla täysin vapaa sosiaalisista peleistä tai säännöistä.

Mitä jos voisit todella toimia toisten kanssa ilman että välttämättä tarvitset roolejasi? Vain nauttien siitä että kummallakaan ei ole erityistä päämäärää tai mitään, mitä ratkaista – ja tilanne tuntuu silti elävältä?

Kuulostaako vaikealta, jopa mahdottomalta? Rentoutuneen yhteyden saavuttaminen voi tosiasiassa olla aika suoraviivaista. Yhteydessä aika lailla keneen tahansa kanssa!

Utelias jo? 🙂

Harjoitus jonka olen todennut olevan kaikkein tehokkain ja ytimekkäin tämän saavuttamiseen on nimeltään itsekeskustelu, tai inquiry. Se on harjoitus jossa kaksi tai useampi ihminen tutkii omaa kokemustaan, samalla ollessa läsnä toisille paikalla oleville.

Siinä missä itsekeskustelu-harjoitus sallii sinun vain rentoutua omaan olemiseesi, harjoituksessa riittää syvyyttä tutkia ihmiskokemusta erittäin monipuolisesti. Sitä voi käyttää vaikkapa niiden roolien, joita sinulla on, tutkimiseen, ja sen tarkempaan havainnointiin, mitä kaikkea sinun sisälläsi tapahtuukaan.

Useimmat meistä eivät pysty aistimaan aidoimpia tunteitaan tai kehoaan kovinkaan tarkasti. Kosketuksiin tulemista voi kuitenkin oppia.

Itsekeskustelu voi tehokkaalla tavalla tukea sinua matkallasi elämäsi tärkeimmällä oppimismatkalla: Todellisen yhteyden saamisessa siihen, mikä sinä pohjimmiltasi olet.

Also related: Sincere words