Oppimisen ohjaaminen voi olla petollista. Siinä, missä asiantuntija saattaa ajatella jonkin olevan yksinkertaista, opiskelijan matka kohti ymmärrystä on täynnä mutkia, joita asiantuntija ei enää edes muista. Tämä on oikeastaan opettamisen ydinhaaste: miten kommunikoida monimutkaista, kun oma mieli on jo pitkälti automatisoinut ne varhaisimmat vaiheet?

Tätä voidaan soveltaa tilakoneisiin. Perusmuodossaan tilakone on pieni, yksinkertainen formalismi, joka auttaa jäsentämään ohjelmiston tiloja ja niiden välisiä siirtymiä. Se kuulostaa helpolta, mutta kun siihen todella perehtyy, huomaa, kuinka moneen asiaan se linkittyy: tilojen suunnittelun laajuuteen, siirtymien ehtoihin sekä niihin näkymättömiin mutta merkityksellisiin komentoketjuihin, jotka määrittävät, mitä kussakin tilassa oikeastaan tapahtuu. Jos jollakin tilalla ei vaikkapa ole luontaista tapahtumaa joka aiheuttaisi siirtymän kyseiseen tilaan, voi esimerkiksi olla järkevää yhdistää se toiseen tilaan tilakoneessa.

UML-kaavioiden laatikot ja nuolet ovat vain jäävuoren huippu. Opiskelijat kompastelevat siinä, missä me asiantuntijat harppaisimme suoraan loppuun, koska olemme unohtaneet miltä tuntuu seisoa ensimmäisten askelmien edessä. Tätä täytyykin palata miettimään: tilasta ei siirrytä toiseen ilman tapahtumaa. Tämä yksinkertainen ajatus tuntuu niin ilmeiseltä, kun sen kerran ymmärtää, mutta siihen sisältyy syvempi kysymys. Mistä tapahtumat oikeastaan tulevat? Mikä määrittää, milloin siirtymä tapahtuu? Tilat eivät ole vain laatikoita; ne ovat pieniä maailmoja, joilla on omat sääntönsä.

Lopulta, kun alat opettaa koko tilakoneiden logiikkaa, huomaat, että tärkeintä ei ole pelkkä tekniikka, vaan se, miten se pilkotaan osiin. Tämä palastelu on opettajan arkea ja samalla suurinta tyydytystä: nähdä, kuinka opiskelijan silmät kirkastuvat oivalluksen hetkellä.

Tilojen tai toimintamoodien vaikutukset käyttöliittymän suunnitteluun ovat puolestaan ihan oma keskustelunsa. Käyttöliittymätaso tuo tilakoneen eloon ja pakottaa miettimään, miltä kaikki näyttää ja tuntuu loppukäyttäjälle. Tämä yksinään antaa minulle vielä yhden kokonaisen oppitunnin iloa ja päänvaivaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.