Käytännön asioita: muistiinpanoja

Olen keräillyt vähän aikaa kaikenlaista pientä infoa, josko tästä olisi hyötyä tuleville vaihtareille. Lisäksi tein Erasmus-tagin tähän blogiin niin on helpompi löytää kaikki tämä. (Osittain kerätty myös maileista joita lähetelty tänne potentiaalisesti tulevalle opiskelijalle.)

Muokattu 28.1.: lisätty tieto Thionvillen kirpparista.

Elämä alkoi tasaantua kun ihmisiäkin alkoi olla ympärillä. Kuitenkaan ihan omanlaisia ihmisiä ei lähelle löytynyt, mutta läheisyyttä kuitenkin riitti tarpeeksi, jotta eläminen tasaantui. Aloin käydä luennoilla, joista lopulta jäi jäljelle vain ranskankurssi ja yksi psykologiankurssi, jota en sitäkään ajatellut lopulta suorittaa. Keväällä olin oman alan, ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen kursseilla, mutta en taida niistäkään saada suorituksia – kielitaidolle olivat kuitenkin kovin arvokkaita. Gradutyö sai sosiaalisen elämän ohella prioriteetin.

Lopulta kaikki suuremmat käytännön asiat tuli hoidettua:

 • vakuutuksen ja pankkitilin hankkiminen, joka onneksi hoidettiin pitkälti ujon ja näennäisesti kielitaidottoman opiskelijapojan puolesta ;), itse piti vain mennä pankkiin minulle varattuun tapaamiseen ja sanoa että tämmönen tili on kuulemma tekeillä.
 • ilmoittautuminen yliopistoon ja vielä tiedekuntaan,
 • opiskelijakortin hankkiminen (mm. jotta saa yliopistoruokaa),
 • lääkärillä käyminen jotta pääsee yliopistoliikuntaan (liikuntamaksu 10 e, lääkäri reilu 20 e jonka kai saa KELAlta takaisin, jos haluaa uida niin se vielä 10e/vuosi päälle, ma&to klo 12-14, seinäkiipeilyä, taekwondoa ym myös tarjolla – linkki PDF:ään sivun alalaidassa)
 • asumistodistuksen hankkiminen pankkitilin hankkimista varten,
 • eri papereiden kerääminen ranskalaista CAF-opintotukea varten (jonka lopulta hoisi loppuun yllättäen CROUS, vuokranantajafirma (Tosin CAF, paikallinen jotakuinkin KELAa vastaava laitos, tajusi vasta joulukuussa pyytää syntymätodistuksen, tai suomalaisittain otteen siviilirekisteristä, jonka ensin luulin jäävän tarpeettomaksi maksettuani siitä seurakuntayhtymälle joitain euroja.)
 • erinäisten pienen tavaroiden hankkiminen (lista alla).

Hankittua (vuokrahuoneet on kalustettuja, joten sänkyä, pöytää, jääkaappia ym ei tarvinnut lähteä ostamaan):

 • vedenkeitin
 • radio
 • pienempi kansio päivittäisiä yliopistopapereita varten
 • kierrevihko
 • teepannu,filtteri
 • kupit, lautaset, aseet
 • tiskiharja ja aine
 • pyykkiaine
 • käsipyyhe

Jos olisin tiennyt siitä ajoissa, Rue de Wad-Billyllä tai siltä kääntyessä keskustaan päin Rue Mazellelle on pieni kirpparikauppa (“marche d’occasions”), josta astiat yms löytää halvalla. Lähin varsinainen kirppari on thionvillessä (lisää brocantes www-osoite). Rue mazellelta, joka siis on keskustasta Porte des Allemands:lle päin olevalla alueella, löytyy muitakin kivoja pikkukauppoja kuten naamiaiskauppa ja English Bookstore. Lisäksi Thionvillessä, naapurikaupungissa on ulkokirppari mikä on kiva, ostettiin kaverille sieltä mm. 5€ pieni uuni – siitä tietoa ilmeisesti Vide-Greniersin sivuilla

Vuokranmaksu onnistuu täällä helpoiten Visalla (joko paikallisella, jonka saat pankkitilin avatessa, tai suomalaisella) asuntotoimistossa, joskin käteiselläkin onnistuu rajoitettuina aikoina. Helpoin tapa saada käteistä näyttää olevan siirtää suomalaiselta tililtä ilmaiseksi eurooppalaisella tilisiirrolla rahaa ranskalaiselle tilille ja nostaa kortilla ranskalaiselta tililtä. Tämä koska automaatista rahan nostaminen suomalaisella Visalla maksaa joitain euroja joka kerta.

Baarit ei välttämättä ole auki paljoa kahta-kolmea myöhempään jos siihenkään – en tosin ole kokeillut.

Tapa jolla kuljin Tampereelta ja takaisin oli Ryanairin lento Frankfurt-Hahniin ja sieltä suora Flibcon bussi lähtee/tulee pysäkille lähelle juna-asemaa, Hotel Royal/Hotel Blue Marinen viereen.

Metz on aika rauhallinen kaupunki. Vaihtareita riittää kyllä, mutta useimmat lykätään St. Quentinin kämppiin, jotka on vanhempia ja joihin saa kuulemma huonosti netin, ja St. Quentin on bussimatkan päässä keskustasta ja yliopistosta. Itse sain Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen Poika Isokoskelta  neuvon hankkia kämpän Saulcysta eli yliopistosaarelta, joka on lähellä keskustaa – ei ole ollut tarvetta bussikorttiin. Vaihtarielämä on pääasiassa St. Quentinissa – itse en suuresti ole kaivannut. Kääntöpuoli on että monet kuulemma oppivat siellä paremmin espanjaa kuin ranskaa. Saulcyssa on ehkä kymmenkunta vaihtaria.

Nettiä ei saa kai lainkaan St. Quentiniin (paitsi “mokkulaan” perustuvan, ja ne on aika kalliita), tosin tämä saattaa muuttua. Puhelinyhtiöiden kanssa saattaa olla vaikeaa saulcyllekin hankkiessa nettiä, kannattaa vertailla. Asuntolassa on käytäntönä jakaa nettiyhteys kun joku naapuri sen ostaa, näin itse sain lopulta netin. Linjan avaaminen saattaa maksaa erikseen, tosin sen saa kai opiskelijat tai alle 26-v puoleen hintaan. Jos lähtiessä mainitsee että lähtee pysyvästi ranskasta, ei tarvitse maksaa liittymän sulkemisesta. Saulcylle on luvattu syksyksi 2009 yliopiston kiinteää nettiä vuokraan sisältyvänä – tosin tätä luvattiin jo syksyksi 2008 myös. Toisaalta St. Quentinissa on vähän paremmat sosiaaliset tilat.

Rohkeella asenteella kannattaa lähteä ja puhua ranskaa vaikka osais kuinka vähän aluks, oma tasoni on tällä hetkellä se että luentoja ymmärtää jo jotenkuten (useimmat proffat puhuu luennoilla selkeämpää ranskaa kuin ranskikset keskenään) vaikka kuunteleminen uuvuttaakin, ja lounaspöytäkeskustelut ranskaks sujuu jo neljän kuukauden jälkeen sillai aika kivasti, vaikka ei kaikkea ymmärräkään niin nää selittää mielellään. Englantia puhuvia vaihtareita kuitenkin riittää: sen mukaan, kuinka paljon haluaa oppia ranskaa, tässä hengaa niidenkin kanssa. Muutenkin sosiaalisen kulttuurin pehmeyttä ja ystävällisyyttä on yllättyny, vaikka on siinä vähän pidättyvämpään suomalaisuuteen tottuneella ehkä vähän opettelemistakin.

Yliopistoravintolan ruoka on vähän yksipuolisempaa kuin suomessa, mutta minusta ihan riittävää silti, hinta 2,70e, Saulcyn yksi ravintoloista on päivällä 11.15-13.30 lisäksi auki myös illalla 18-20. Eka ateriani:
http://pilpi.net/photos/travels/metz-2008-10/p1130095.jpg.html

Saulcyn kämppäni, tosin tämä Bâtiment 5 on moderneimmasta päästä, muissa rakennuksissa on vähän vanhempia kämppiä. Yhteinen keittiö ja kylppäri siis – ellei ole ehdotonta tarvetta, ei kannata ehkä hakea kylppärillistä huonetta (Bâtiment 2), koska kylppäri syö muutenkin pienen huoneen koosta suuren osan. Yksiötä hain, mutta ei taida kukaan vaihtari olla saanut semmoista. Yksi ihan hyvä vaihtoehto voi olla yrittää hakea kimppakämppää keskustasta, tosin sitä varten pitäisi olla pääsy yliopiston ilmoitustaululle oikeaan aikaan…

ISIC-kortista, jota Erasmus-muistilistassa suositellaan, sen sijaan ei ollut mitään hyötyä.

Tietojenkäsittelyn ja matikan kursseja on kyllä, mutta tarkempia tietoja kannattaa varmaan kysellä mailitse joltain paikalliselta proffalta. Itse oon ollut tietojenkäsittelyn(=informatique)/Interaction Humain Machine -proffa Gabriel Michelin kanssa tekemisissä, joka on ollut myös Tampereella ja on hyvin ystävällinen persoona: gabrielmich ät gmail piste com

Englanninkielistä opetusta en usko että löydät – olin ekaa kertaa tulossa tänne 2004, ja silloin kuulin jotain huhuja, että sellaista voisi olla tulossa, mutta sittemmin en ole kuullut mitään, ja vaikuttaa vähän siltä ettei paikallisten opiskelijoiden englannin taidot välttämättä riittäisi (kaikki ranskalaiset tuntuu valittavan, että englannin oppiminen on niin vaikeaa ja opetus huonoa). Itse asiassa onnistuin välttämään koko Study agreement -sopimuksen tekemisen, tein sen vasta täällä. Olen pääsiassa kirjoittamassa gradua, joten kurssit ei ole niin tärkeitä minulle. Nyt olen kahdella ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen/käytettävyyden/ergonomian kurssilla, jotka on ihan kivoja, mutta en välttämättä saa niistä oikeasti suorituksia. Eli saattaa olla, että oikeasti saan suoritukset vain kahdesta ranskankurssista.

Täällä opinnot  on jaettu vuosikursseittain, joka vuodella on  yhteinen lukujärjestys, jossa ilmeisesti on jonkin verran valinnaisuutta. Kurssien löytämiseen vinkkejä:

http://www.mim.univ-metz.fr/

Laitoksen sivuilta löytyy nyt meneillään olevia kursseja seuraavaa reittejä kustakin oppiaineesta kunkin vuosikurssin alta:
Valitse oppiaine -> valitse licence tai master -> emploi du temps -sivu tulee:
esim: http://www.mim.univ-metz.fr/mathematiques/licences/emploi-du-temps – keltaisen laatikon alta Les emplois du temps. Enseignement -otsikon alta löytyy ilmeisesti, mitä kursseja mihinkin vaiheeseen oikeasti kuuluisi; sieltä alavalikosta valitaan minkä vuoden ohjelman haluaa, esim.
http://www.mim.univ-metz.fr/mathematiques/licence/enseignants-licence-3

Mutta en sinällään tosiaan tunne paikallista systeemiä itsekään kauheen hyvin. Kun tuolta saa open nimen selville, voi siltä ehkä kysellä tarkemmin. Kun googleen laittaa site:univ-metz.fr ja sen perään opettajan sukunimen, saa usein ko. opettajan sivun tai yhteystiedot, esim http://www.google.fr/search?q=site%3Auniv-metz.fr+LOUVET

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.