Edullisia passikuvia nettikuvapalveluista – digikameraa ja kuvankäsittelyohjelmaa käyttäen

Creative Commons License
This work is licensed
under a Creative Commons License
(suomeksi).

Huom! Suomessa on 21.8.2006 siirrytty uusiin passikuvavaatimuksiin, vaikeuttaen homman hoitamista kotioloissa. Kamera-lehti: Passikuvalle uudet vaatimukset (PDF, 1,42 Mt), Poliisi: valokuvaohje

Esimerkiksi opiskelijavaihtoon lähtiessä kannattaa passikuvia ottaa runsaasti mukaan. Tässä keino teettää niitä halvalla – minä sain 32 passikuvaa 0,98 €. (=

Mikäli haluat kääntää tämän dokumentin esim. englanniksi, olisin hyvin kiitollinen (yhteystiedot). Ajanpuutteen takia en itse ehdi työtä tehdä, kun suomeksi tulin kirjoittaneeksi (=. Voin joko linkittää käännökseen tältä sivulta tai julkaista tällä sivustolla (toki kääntäjän nimen jne. kera). Tietysti mikäli tiedät, että vastaava dokumentti jo löytyy muualta internetistä, voin linkittää siihenkin tältä sivulta.

Huom!
Tein itse kaiken kuvatun pari viikkoa ohjeiden kirjoittamista ennen, joten näitä ohjeita ei ole tarkkaan ottaen testattu loppuun saakka (en teettänyt dokumenttia tehdessä tehtyä kuvaa). Omien aivojen käyttö siis sallittu, en ota vastuuta mikäli kuvasi menevät pieleen. Jos korjattavaa löytyy, olisin kovin kiitollinen jos kertoisit siitä minulle. Vastaan myös kysymyksiin mielelläni.

Olisi toki myös mukava kuulla, mikäli tästä tekstistä oli sinulle hyötyä.

Sisällys

 1. Linkkejä
 2. Teoriassa
 3. Käytännössä (Paint Shop Pro 5)
  1. Hanki itsestäsi kuva digitaalisessa, Paint Shop Pro:n ymmärtämässä muodossa
  2. Käynnistä Paint Shop Pro
  3. Laske kuvalle oikeat, mittasuhteiden mukaiset korkeus ja leveys.
  4. Tee yksittäinen kuva oikean kokoiseksi
  5. Luo iso kuva (johon pientä monistetaan)
  6. Monista kuva
  7. Tallenna kuva
  8. Lähetä kuva

Linkkejä

Teoriassa

Homman ideahan on se, että otetaan yksi kuva henkilöstä digikameralla ja monistetaan se moneksi naamaksi yhdessä isossa kuva(-tiedosto-)ssa. Yhden 30×20 -kokoisen valokuvaprintin tulostaminen (0,98 euroa) on paljon edullisempaa kuin 32 erillisen passikuvan teettäminen.

(Seuraava lähinnä niille, joita kiinnostaa erityisesti se, miten laskelmat tehdään. Voit jatkaa suoraan seuraavaan osioon mikäli haluat vain saada homman tehdyksi. =)

Virallisen passikuvan koko: 36x47mm. Yhdelle 30×20 cm liuskalle mahtuu kuvia 32 kappaletta, kun kuvat asettelee oikein:

 • 300 mm/36 mm ˜ 8,3333;
  200 mm/47 mm ˜ 4,255;
  8*4=32 kuvaa
 • toisin päin olisi
  300 mm/47 mm ˜ 6,38;
  200 mm/36 mm ˜ 5,555;
  6*5=30 kuvaa, jolloin liuskalle jää enemmän hukkatilaa.

Rajataan alkuperäinen kuva joko kuvattaessa tai kuvankäsittelyohjelmalla varmistaen, että pään korkeus leuan kärjestä päälakeen on kuvassa 25 – 35 mm eli noin 68% kuvan korkeudesta ja kuvasuhde on oikea, 36/47 (muulla tavallahan virallista passikuvaa ei periaatteessa saa retusoida).

Eli esimerkin 555 pikseliä korkean yksittäisen pärstäkuvan leveydeksi tulisi 425 pikseliä (resoluutiolla 300px/cm tämä vastaa suoraan 3,6 cm x 4,7 cm kuvaa). Tämän jälkeen tämä kuva vain monistetaan isoksi kuvaksi (A4-arkin pidempi sivu vaakatasossa), jossa on 8 naamakuvaa vaakarivillä ja 4 kuvaa pystyrivillä. Laskelmieni mukaan tämän ison kuvan leveys pitäisi olla 3533 pikseliä, ja korkeus 2362 pikseliä (mikäli yksittäisen kuvan koko siis on 425×555), jotta kuvasuhteet pysyvät oikeina.

Käytännössä (Paint Shop Pro 5)

Homma vaikuttaa vaikeammalta kuin se on. Jos homman tekee ilman ohjeita, pärjää maalaisjärjellä ja peruskoulumatematiikalla. Pari vinkkiä saattaa silti olla hyödyksi… Olen kirjoittanut ohjeen aika perusteellisesti / kädestä pitäen, joten siitä tuli vähän pitkä. Suosittelen tarkistamaan tekemieni parin kerto- ja jakolaskun oikeellisuuden, mutta mikäli et halua nähdä vaivaa, voit toki vain käyttää tuloksiani. Vaikka olenkin ne huolella tehnyt, koko homma on omalla vastuulla (=.

Ohjeet ovat Paint Shop Pro:n versiolle 5, sillä kyseinen versio on opiskelijoiden käytössä Tampereen yliopiston mikroluokissa. Käytännössä homma toiminee kyllä muillakin versioilla ja muillakin ohjelmilla, kunhan vastaavat toiminnot löytyvät (crop, resize, sharpen, keino mitata kuvan osan koko, mahdollisesti kuvan osan mustavalkoiseksi värjäys).

Ennen kuin aloitat, avaa alkuperäinen kuva josta haluat passikuvan tehdä, ja varmista, että pystyt vielä luomaan kuvan, jonka koko on 3533 x 2362 pikseliä, ja jonka värimäärä on ~16,7 miljoonaa väriä:

 1. Valitse File-valikosta New
 2. Varmista, että oikealla olevasta alasvetovalikosta on valittu Pixels
 3. Width-kenttään 3533
 4. ja Height-kenttään 2362.
 5. Valitse Image Type -valikosta 16.7 Million Colors (24 Bit)

Mikäli Ohjelma valittaa “Not enough memory to complete this operation”, Käyttämässäsi koneessa ei ole käytettävissä riittävästi muistia ison kuvan luomiseen. Sulje kaikki muut ohjelmat ja yritä uudelleen.

Ensin olisi saatava aikaan yksittäinen kuva, jossa pään korkeus on 53-74% kuvan korkeudesta. Kun kuva on 555 pikseliä korkea, pään korkeuden siis pitäisi olla 295-410 pikseliä.

1. Hanki itsestäsi kuva digitaalisessa, Paint Shop Pro:n ymmärtämässä muodossa

Kuvaa ottaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että pää peittää kuvasta mahdollisimman oikeansuuruisen kuva-alan (kts. Poliisi: Hyväksyttävät passikuvat ), tämä säästää vaivaa jälkikäteen muokkauksessa.

Yleensä kun paperikuvia kehittää tiedostoiksi, tiedostomuoto on JPEG (useimmiten tiedostonimi.jpg). Paint Shop Pro ymmärtää toki hirveää määrää muitakin tiedostomuotoja, eli tämä kohta tuskin muodostuu ongelmaksi.

2. Käynnistä Paint Shop Pro

3. Laske kuvalle oikeat, mittasuhteiden mukaiset korkeus ja leveys.

Mittaa alkuperäisestä kuvasta pään korkeus leuan kärjestä päälakeen, esimerkkikuvassa 3 (alla) korkeus on 846 pikseliä. Tästä voi laskea koko kuvan korkeuden (esimerkissä pään korkeus 62% kuvan korkeudesta):

x px / 0,62 = y px
esim. 846 px / 0,62 ˜ 1360 px


Esimerkkikuva 3. Alueen korkeuden mittaaminen ja kuvan rajaus (toim. huom. kuvassa olevat mitat eivät vastaa todellisia mittoja)

Tällöin kuvan leveys lasketaan seuraavasti:

 1. Y px / 47 mm = X px/mm
  esim. 1360 px / 47 mm ˜ 28,94 px/mm
 2. X px/mm * 36 mm = Z px
  28,94 px/mm * 36 mm ˜ 1042 px

Tässä tapauksessa kuvan leveys olisi siis 1042 pikseliä.

4. Tee yksittäinen kuva oikean kokoiseksi

 1. Valitse saadun leveyden ja korkeuden kokoinen alue kuvasta ja valitse Image-valikosta Crop to Selection tai paina Shift + R.
  Kuvan kuvasuhteiden pitäisi nyt olla kunnossa.
 2. Valitse Image-valikosta Resize
 3. Varmista aluksi että ilmestyvässä dialogissa alareunassa ovat Maintain Aspect Ratio of [xxxx] to 1 sekä Resize All Layers ovat valittuna. Lisäksi Resize Type -kentässä pitäisi lukea Smart Size
 4. Valitse (dialogin yläreunassa) Pixel Size
 5. Kirjoita ylimpään Height-kenttään arvo 555
  (Korkeus -kentässä pitäisi nyt lukea ~424)
 6. Paina OK.
  Kuvan pitäisi nyt olla oikean kokoinen.

Mikäli haluat, etteivät kuvat ole teetetyssä isossa kuvassa aivan kiinni toisissaan, voit lisätä kuvan oikeaan ja alareunaan pikselin tai pari valitsemasi väristä reunusta. Jos kuitenkin haluat varmistaa, etteivät ulommaiset kuvat mene ulos paperista, kannattaa olla varovainen tämän kanssa.

Itse lisäsin alunperin tyhjää marginaalia kuvien väliin vaakasuunnassa 18 pikseliä ja pystysuunnassa 35 pikseliä, ja lopputulos oli se, että vaikka kuvat olivatkin (niin tarkalleen kuin viivottimella pystyin mittaamaan) oikean kokoisia, niin lopullisessa kuvassa neljä kuvaa oikeassa reunassa olivat hiukan katkenneet, eli oikeasta reunasta puuttui milli tai pari. Tämän tutoriaalin esimerkkituloskuvassa (alla) käytin 10 pikseliä joka kuvan sekä oikealla että alapuolella, ja ylimääräistä marginaalia näyttäisi jäävän ison kuvan oikeaan reunaan vielä sen verran, että kuvat tuskin katkeavat.

Muista tallentaa välillä! Paint Shop Pro ei todellakaan ole vakaimpia tietämiäni ohjelmia, vaan saattaa hyvinkin kaatua. Tallenna tässä vaiheessa vielä häviöttömässä PNG-formaatissa (selitys).

5. Luo iso kuva (johon pientä monistetaan)

Koko ison kuvan koko lasketaan seuraavasti.
Leveys:

 1. 3,6 cm / 30 cm = 0,12
 2. X px / 0,12 = Y px
  424 px / 0,12 ˜ 3533 px

Korkeus:

 1. 4,7 cm / 20 cm = 0,235
 2. X px / 0,235 = Y px
  555 px / 0,235 ˜ 2362 px

Ellet aiemmassa vaiheessa luonut kuvaa, jonka koko on 3533 x 2362 pikseliä, ja jonka värimäärä on ~16,7 miljoonaa väriä, tee se nyt:

 1. Valitse File-valikosta New
 2. Varmista, että oikealla olevasta alasvetovalikosta on valittu Pixels
 3. Width-kenttään 3533
 4. ja Height-kenttään 2362.
 5. Valitse Image Type -valikosta 16.7 Million Colors (24 Bit)

Mikäli Ohjelma valittaa “Not enough memory to complete this operation”, Käyttämässäsi koneessa ei ole käytettävissä riittävästi muistia ison kuvan luomiseen. Sulje kaikki muut ohjelmat ja yritä uudelleen.

Muista tallentaa välillä! Paint Shop Pro ei todellakaan ole vakaimpia tietämiäni ohjelmia, vaan saattaa hyvinkin kaatua. Tallenna tässä vaiheessa vielä häviöttömässä PNG-formaatissa (selitys).

6. Monista kuva

Kuvien monistus -ruudunkaappaus Kuvan monistus Paint Shop Pro 5:ssä

Paint Shop Pro:ssa tähän löytyy harvinaisen helppo tapa. Ennen tätä sinulla on oltava auki ainakin kuva, jonka haluat monistaa ja suuri kuva, johon haluat monistaa.

 1. Varmista, että Controls -ikkuna on näkyvissä. Mikäli se ei ole, sen saa näkyviin valitsemalla View-valikosta ToolBars… ja rastittamalla Control Palette
 2. Valitse Flood Fill -työkalu. Valitse Controls -ikkunasta Options, ja varmista että Blend Mode on asetettu kohtaan Normal ja valitse New Pattern Source -kohdasta kuva, jota haluat monistaa.
 3. Paina OK. Klikkaa Flood Fill -työkalun ollessa valittuna suurta kuvaa, johon haluat kuvan monistaa.

Valmis kuva marginaaleilla
Esimerkkikuva 4. Valmis lähetettävä kuva 10 pikselin marginaaleilla kuvien välissä (rankasti pienennetty tälle WWW-sivulle laittamista varten)

7. Tallenna kuva

Itse tein ennen tallennusta vielä niin, että valitsin puolet kuvista ja muutin ne mustavalkoisiksi, kun esim. passikuviksi suositellaan mustavalkokuvia, jossain muualla taas saattaa tarvita värillisiä. Kuvien värjäys: Valitse kuvat, jotka haluat värjätä valintatyökalulla. Colors-valikosta löytyy Colorize -komento, jolla voi värjätä kuvia muunkin väriseksi (kokeile toki), mutta mustavalkoisia kuvista saa laittamalla Saturation -valinnan nollaan.

Tallenna kuva ensin häviöttömässä PNG-muodossa (tai BMP, tai TIFF, vievät enemmän tilaa). Tämän jälkeen voit kokeilla tallentaa kuvan JPEG-muodossa, sulkea kuvan ja avata sen uudestaan. Mikäli kuvanlaatu on huonontunut mielestäsi liikaa, voit vielä avata alkuperäisen häviöttömässä muodossa ovan kuvan ja koettaa uudestaan. Paint Shop Pro:ssa tallennettavan .jpg -tiedoston laatua voi säätää samasta dialogista, jossa määrätään tallennettavan tiedoston nimi, käsin (Save As). Tästä dialogista löytyy Options -painike, ja kun sitä klikkaa JPEG-tyypin ollessa valittuna, voi kuvanlaatua säätää (parempi laatu, suurempi tiedostokoko).

JPEG on häviöllinen muoto: joka kerta kun tallennat kuvan JPEG-muodossa, sen laatu huononee. Tästä syystä on hyvä pitää tallessa myös enemmän tilaa vaativa häviöttömässä muodossa tallennettu kuva. (Lisätietoja: Väreistä ja kuvaformaateista [sivun alaosa]).

8. Lähetä kuva

Valmista! Nyt sinun tarvitsee vain lähettää tekemäsi JPEG-kuvatiedosto valitsemaasi kuvapalveluun.

Myös Digicamera.netin artikkelissa oleva neuvo on ihan toimiva: “Älä täytä koko arkkia, jos koneen resurssit eivät riitä tai käytät laser-kirjoitinta tai et tarvitse 30 kuvaa. Itse tulostin samantien koko arkillisen. Siitä riittääkin sitten aika moneen 10 vuoden passiin – nyt täytyy vain yrittää pysyä samannäköisenä seuraavat 150 vuotta (yhteen passiin vaaditaan kaksi kuvaa). Järjen käyttö on tietysti tässäkin puuhassa sallittua: ota kuvat useammasta henkilöstä ja tulosta ne samalle arkille.”

Kun kuvan/kuvat on tilannut kehityspalvelusta, kannattaa ehkä vielä lähettää kehityspalvelulle erikseen sähköpostia pyytäen palvelua vielä tarkistamaan, että yksittäisistä passikuvista on tulossa oikean kokoisia (36 mm x 47 mm, leveys x korkeus). Itse tein näin, ja lopputulos oli kuitenkin se, että vaikka kuvat olivatkin (niin tarkalleen kuin viivottimella pystyin mittaamaan) oikean kokoisia, niin neljä kuvaa oikeassa reunassa olivat leikkautuneet. Marginaalini olivat liian isot (lisätietoa yllä).

Kuvalinjan palvelua en lopulta saanut toimimaan muutoin kuin Internet Exploderilla, ja silläkin vain kun ActiveX oli asetettuna päälle ilman suojauksia. Sääli, sillä palvelu on muuten todella hyvää, ystävällistä ja nopeaa. Tältä osin esim. Ifin ratkaisu, erillinen omalle koneelle ladattava ohjelma on kuitenkin huomattavasti toimivampi.

25. huhtikuuta 2004

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.