Elisa Kirja: Löytääkö ostaja kirjan ostettavaksi?

Elisa Kirja on enimmäkseen toimiva palvelu. On sinänsä jo melkoinen saavutus, että suomalainen kirjallisuus on saatavilla e-kirjoina enimmäkseen ilman drm:ää (~kopiointisuojausta, digital rights management), vesileimattuina kirjoina.

Suurin ongelma käyttökokemuksessa on paikallinen haku omasta kirjahyllystä. Auttaisi sekä ostajaa että myyjää, jos se olisi yhdistetty haku sekä omista kirjoista, että koko Elisa kirjan valikoimasta.

Kun käyttäjä hakee aihetta, kirjailijaa tai kirjan nimeä, hän ei välttämättä muista, onko hänellä jo kyseinen teos hankittuna. Vaikka hänellä olisikin kyseinen teos, aiheen tai tekijän haku Elisa Kirjan kaupasta melko suurella todennäköisyydellä tuottaisi muita kirjoja, joista käyttäjä voisi olla kiinnostunut.

Käyttäjälle on usein täysin epäolennaista hakua tehdessä onko tietty kirja ostettu jo: Haun käyttäminen on ennen kaikkea ilmaisu siitä, että hän on kiinnostunut tietystä asiasta. On iso menetetty myyntitilaisuus Elisalta olla tarjoamatta kirjaa tilanteessa jossa tiedetään:

  • mistä käyttäjä on kiinnostunut (hänhän käytti hakua sen löytääkseen)
  • jota käyttäjällä ei vielä ole, mutta
  • joka on tarjolla kaupassa.

Asiakkaan käyttötilannetta olisi vain tarvinnut tarkastella ensin: Tärkein kysymys lähtiessä rakentamaan tuotetta ei ole, mikä teknisesti pitäisi saada toimimaan. Tärkein kysymys on, mitkä ovat käyttäjän ja Elisan laajemmat tavoitteet tilanteessa, jossa kohtaaminen tapahtuu.

Tässä tulee osuvasti ilmi myös teknisen vs käyttäjäkeskeisen tavan katsoa ero. (Oletetulle) koodarille omasta kirjahyllystä haku on ihan eri juttu kuin kaupasta haku. Hänen näkökulmastaan on outoa väittää että systeemissä on joku ongelma, koska sehän toimii juuri niinkuin oli sovittu.

Teknis-luonnontieteellisen koulutuksen saaneen koodarin näkökulmasta ylläoleva on epävarmaa tietoa, koska ”tieteellistä todistetta” väittämästä ei ole. Ylläolevia väitteitä toki voisi tukea myös määrällisillä analyyseillä käyttäjien käyttäytymisestä: Elisalla luultavasti on analytiikkadata kerättynä Elisa Kirjan käytöstä tätä varten jo.

Jäljelle jäävä kysymys on, onko määrällinen analyysi oikeasti tällaisessa tilanteessa tarpeen. Vai riittäisikö pelkkä oivallus myyntitilaisuudesta perusteluksi kokeilulle, jonka määrällisiä vaikutuksia voidaan toki jälkikäteen mitata? Ja tehdä uusia kokeiluja, jos tulokset eivät olekaan odotettuja.

(Julkaistu alunperin facebookissa)

Yksi kommentti artikkeliin ”Elisa Kirja: Löytääkö ostaja kirjan ostettavaksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *